Då Lola tyvärr ej kunde vara på plats, pga av familjeskäl, så ska jag försöka ge mig på en stor uppgift. Jag skall försöka på ett lika eminent sätt som Lola summera en tävlingshelg i en krönika, och här kommer mitt försök att summera 2024 års första helg som gick av stapeln i Vimmerby.


FOTON: pgrallybilder (finns på Facebook och har 100-tals bilder på fler förare än de som visas här)


Vimmerby var ny som arrangör, långt att färdas för några nära för andra. Men hur som helst kul med en ny bana i serien. Vimmerby MS som har stor erfarnenhet av stora arrangemang främst inom folkrace, ståtar med en fin anläggning, och de hade en väl tilltagen funktionärsstab som hälsade sprintseriens förare välkomna, med bl.a. kexchoklad.

Nåväl till själva tävlingen, 86 tävlande var anmälda till lördagen och 72 st till söndagen. Vädret innan tävlingen hade verkligen inte varit så vårlikt, med snö och regn bara dagen före tävlingen. Väl på lördag morgon vaknade dock depån upp till sol, helt otroligt skönt även om det också bjöds på vind som visserligen kunde blåsa bort det damm som kanske skulle kunna bildas under dagen.

Tävlingssträckan började inne på folkracebanan som kördes i nästan 2 varv innan man skulle ta sig genom en smal viadukt, där man verkligen fick hålla åt sig för att inte drabbas av en fadäs. Men väl efter denna smala passage så belönades förararna med en bred och sladdvänlig grusväg som ledde tillbaka till depån.

Det blev rejält täta race och hårda strider på den 2,7km långa banan, jag ställer mig frågan hur långt ner i startlistan kommer man kommer på bara 3 ynka sekunder efter segraren?

Lördag 20 April

Lördagen hade 86 startande, främst inom rallyklassen och 2150 var en hel del lokala förmågor med och utmanade de inom serien mer etablerade förarna. Låt oss ta en resumé klass för klass!

Snabbast på lördagen var Rasmus Olsson (Karlskrona AK) som satte bästa tiden 1:42,40 och därmed slog tvåan Niclas Härdevik Norström (MSK Hammaren) med 1,56 sekunder. Trea kom Isac Torlamb (Tjust MK) i sin organgefärgade Subaru, slagen med 1,90 sekunder av vinnande Olsson.

Inom tre sekunder efter segraren rymdes förare 1 till och med 4 i supernationella klassen denna gång. Topp 5 i klassen rymdes inom 5 sekunder så det var stor fight som vanligt.

Alla klassens 9 deltagare rymdes inom blott 11 sekunder, och bröderna Björk får synas på två actionbilder som en hyllning till att alla räknas och att det verkligen är värt att kämpa vidare i livet för att få njuta av nöjet bakom ratten.

Klass 4: 2150

I 2150 klassen kom på 14 deltagare till start, och längsta strået drog Richard Klingstedt från Vimmerby MS. Han slog till med tiden 1:42,34, som var 0,68 sekunder bättre än tvåan Daniel Svedberg från Jönköpings MK.

Daniel Svedberg Jönköpings MK.

3e platsen kammades hem av Robert Nyström, Ludvika MS, efter ett bra sista åk där han blev enbart 0,1 sekunder efter 2an Daniel.

Hela sex startande rymdes inom 3 sekunder från ettan, och kanske är därmed 2150 klassen en av de tätaste klasserna?

Klass 5: Rallybilar

Klassen för rallybilar hade lockat många förare, och en hel del från klubbarna kring Vimmerby deltog på lördagen. Snabbast av alla var Tommy Johansson från Tjust MK, som med ren och fin körning tog sin Ascona B i mål på tiden: 1:42,41

2023 års cupsegrare Kenneth Olsson lyckades ta sig in på 3e plats efter Tommy och Lången Pettersson.

Snabbast av B förarna var Hugo Sääf i sin gröna Volvo, tätt följd av ytterligare 9 förare.

Oskar Andersson från Vimmerby lyckades skickligt värja sig från att rulla efter första svängen på banan, dessutom tog han sig till en 2a plats i B-förare Rallybilar med tiden, 1:44,11.

Även klassens 3a Kevin Eriksson, SMK Trollhättan var och kände på ytterkanten. Men han klarade sig från problem och togs sig i mål endast 0,19 sekunder efter 2an.

Bland C-förarna vann favorittippade Jonas Skoglund på tiden 1:43,81, det visade att han inte bara kan ratta bilar av märket SAAB utan att även Volkswagen går att köra fort med. Tyvärr drabbades Jonas av att en packbox till styrservon sprang läck vilket gjorde att åk 2 fick ställas in, men vad gjorde väl det när tiden från första åket räckte till seger i premiären.

Slår man ihop alla förarklasser så ryms hela 13 (!) ekipage inom 3 sekunder från segraren Tommy Johansson.

Klass 6: 4WD

Klass 6 för 4WD bilar hade ett startfält på 4 tävlande, där Johan Broman från Team Skogsåkarna satte en fin körning och tog hem segern, samt var total snabbast med tiden 1:38,17. Tvåan i klassen Sören Svensson samt trean Emil Carlsson körde båda på 1:43 tid så det var även i denna klass verkligen tätt mellan bilarna. I 4WD rymdes två förare inom 3 sekunder.

Klass: Fria bilar

Hemmaåkaren Peter Fransson var ensam i Fria klassen, men satte inte en dålig tid för det, då han kom i mål på 1:46,87 i sin orginella VW 1303.

Klass 7, VOC, gr N < 1600 cc, gr E, F

I klass 7 kom 6 personer till start, och 3 sekunder från segraren rymdes fyra förare. Den som efter en mycket jämn strid visade bakdelen på sin BMW 320 åt de andra blev denna dag Nils Strömgren (Fagersta MK) som kammade hem 23 poäng och vann med enbart 0,04s före Tobias Gustafsson (Ydre MK). Trean var också från Ydre men hette Maths Johnsson och var endast 1,66s efter segraren Nils.

Ungdomsrally lockade två startande, där var det lite mer marginal mellan 1an och 2an. Först i mål blev Ludvig Johansson, Vimmerby MS, som noterade en tid på 1:57,94 som bäst.

Tvåa i klassen blev Stina Mossberg från Katrineholm på tiden 2:17,79. Väl kämpat av dagens golkfåkande juniorer!

Klass 10: Grupp E

Så till dagens näst sista klass, nämligen Grupp E.

Här kom topp 3 inom 1 sekund, där segraren blev Arne Nörager (Norrköpings MK), som fixade segern med en bättre tid i andra åket än vad då ledande Stefan Schelin (SMK Söderhamn) hade. Stefan tog i allt han kunde med sin Golf 4 i sista tidsåket, men fick ändå se sig slagen med blott 0,67 sekunder av Arne. Endast 0,18 sekunder efter Stefan kom 3an Jimmy Kullander (Finspångs MS) i sin Nissan Almera.

Dagens snabbaste dam heter Jonna Olsson (Katrineholms MK) och flög fram med sin Ledin motorsport sponsrade Saab 900 på tiden 1:49,05. Därefter kom Erika Söderman (Mora MK) i 2150 klassens senaste nybygge, en Ford Fiesta med Saab motor på tiden 1:51,50. Trea blev Madicken Swärd (Katrineholms MK) på tiden 1:54,54 i sin VW Golf.

Utgången från folkracebanan till vägen var en trång passage. Som man kan se på bilden till vänster (tack Martin Holmgren för fotot) så är det många olika bilar som försökt gena i kurvan men stoppats av såväl mur som stenen.

En fasanhona hjälpte till i depån, jag tror att hon uppskattade lite sällskap och hon verkade ta motorbullret med ro.

Söndag 21 April

Ny dag nya möjligheter, termometern var nere på minusgrader i depån på söndag morgon, men solen sken! Till starten kom totalt 68 bilar, alltså 18 färre än på lördagen, främst var det rallyklassen som tappat startande från 37 på lördagen till 28 på söndagen. Först ut för dagen var delade bilar sedan 2150 klassen med Roger Eriksson som första man i ledet. Bansträckningen var densamma och det gick alltså att jämföra sina tider rakt av med lördagens prestation. Snabbaste tiden på lördagen var 1:38 satt av Johan Broman i sin Mitsubishi, snabbaste 2WD på lördagen blev Rasmus Olsson med tiden 1:42,40 tätt följd av Tommy Johansson på 1:42,41. Frågan inför söndagen var, skulle det gå att slå dessa tider idag?

Klass 4: 2150

Daniel Svedberg (Jönköpings MK) visade att det var fullt möjligt och lyckades i första tidsåket direkt slå lördagens snabbaste 2WD tidrekord, detta genom att komma i mål på tiden 1:41,69. En tid som skulle visa sig räcka till seger i klassen denna dag.

Robert Nyström (Ludvika MS) satte även han en riktigt fin tid och låg 2a efter första tidsomgången på tiden 1:42,91. Han försökte förbättra och lyckades få mer tiden till mycket fina 1:42,18 men det räckte som sagt inte till för att ta segern, då han var 0,49s efter Daniel.

Tredje platsen gick också till Ludvika MS och en Opel, körd av Niklas Blidberg, han lyckades med tiden 1:43,09 och höll sin 3e plats med futtiga 0,14s.

Klass 5: Rallybilar

Tomas Lången Pettersson som på lördagen passade på att njuta av ett extra varv på banan bet ihop och vann söndagens rallyklass totalt med tiden 1:41,32. Det var blott 1,1s före Kenneth Olsson och 1,54s före Göran Lillen Andersson.

Snabbast bland B-förarna blev Oskar Andersson (Vimmerby MS) på tiden 1:42,14 i sin fina Volvo. På andra plats kom Kevin Eriksson (SMK Trollhättan) endast 0,21s efter och trea blev Hugo Sääf (MK Ramunder) endast 0,1s efter Kevin, snacka om strid på kniven.

Bland C-förarna var Oscar Johansson (MK Kinda) snabbast med tiden 1:42,14s, detta distanserade honom med 2,25s från tvåan Rikard Svensson (Ydre MK) och 6,25s före trean Martin Holmgren (Borlänge MK).

Klass 6: 4WD

Efter att varit totalsnabbast på lördagen kom Johan Broman (Team Skogsåkarna) inte till start i träningen, kanske de andra 3 förarna såg sin chans att ta segern. Men Johan var på startlinjen till första åket och satte då klassens bästa tid, han tog därmed komandot och förbättrade dessutom sin tid i åk 2. Detta gav ytterligare en seger i 4WD klassen till Johan med tiden 1:37,89. På andra plats 2,32s efter kom Emil Karlson (Ludvika MS) och trea blev Mathias Lundah (Vimmerby MS) 3,41s efter segraren Johan.

Aj då Sören Svensson (MK Ran Askersund) råkade glida ut i ett träd efter tunneln och lämnade sin framskärm på vägen.

Klass 7 VOC, gr N < 1600 cc, gr E, F

Dags för revansch, efter att blivit slagen och hamnat utanför topp 3 på lördagen var nu Pierre Fransson (Vimmerby MS) sugen på revansch och utmanade om segern i klassen med marginal redan i träningen. Nils Strömgren (Fagersta MK) och Tapani Lillen Tyynelä (Kolsva MS) gjorde vad dom kunde för att utmana, men denna dag var hemmaåkaren Pierre för snabb. Han segrade därmed med 0,33s i klassen.

Ajdå, Ulf Broström (Hällefors MK) genade lite för mycket på väg ut från banan, något som hans Volvo 244 fick känna av.

Klass 8 Fria klassen

Ensam i klassen även på söndagen var Peter Fransson i sin VW 1303, han förbättrade tiden med drygt 1 sekund från lördagen och slutade på 1:45,42.

Klass 1: Supernationella

En välbyggd Subaru Impreza rattad av Isac Torlamb (Tjust MK) segrade i klass 1 på söndagen. Han körde in på tiden 1:40,85 som också var snabbast tid för en 2WD bil denna dag.

Tvåa blev Niclas Härdevik Norström (MSK Hammaren) i sin Ford Escort med tiden 1:43,54, alltså 2,69s efter Isac.

Trea blev Michael Jons (Västerås MS) i sin 318 compact med tiden 1:44,53.

Klass 9: Ungdomar

Ludvig Johansson (Vimmerby MS) tog även på söndagen hem segern i kampen mot Stina Mossberg (Katrineholms MK).

Klass 10: Grupp E

Stefan Schelin såg till att hålla undan för de andra 2 förarna i klassen och ta segern med tiden 1:49,07.